Prefektgatan 8

Rosendal/Uppsala

ETT SOLIGT HÖRN I ROSENDAL

Med allra bästa parkläge i Uppsalas nya stadsdel Rosendal skapas stilsäkra och smakfulla hem.

Naturmaterial, crèmefärgade toner, vackra trädetaljer och en spektakulär takterrass – så sammanfattar vi huset. Arkitektkontoret Jägnefält Milton har tillsammans med Christian Halleröd Design skapat bostäder där den omkringliggande grönskan ständigt är närvarande, såväl i de generösa fönsterpartierna som uppe på den södervända takterrassen.

Lägenheter finns i storlekar mellan 1-3 rum och kök. Försäljningen påbörjas efter sommaren 2017.

Anmäl intresse för Prefektgatan 8 redan idag så kommer du få löpande uppdateringar om projektet.

Projektstatus:Kommande
Arkitekt:Jägnefält Milton
Antal bostäder:87

Materialbeskrivning

Interiör - Ruxandra Halleröd

Naturmaterial, crèmefärgade toner och vackra trädetaljer. Ruxandra Halleröd på Christian Halleröd design har låtit den omkringliggande naturen flöda in genom de stora fönsterpartierna och bli en del av inredningen på Prefektgatan 8.

 Ruxandra Halleröd reser gärna i tid och rum för att inspireras – till italienskt 30-tal eller japanskt 80-tal – men för en central del i bostäderna i Rosendal behövde hon inte gå längre än till sitt eget kök. Kökssoffan hemma i Stockholm blev förlaga till kökets bästa vän på Prefektgatan 8.

– Jag älskar kökssoffor. Det är ju där man ofta hamnar, när man har kompisar över eller ska läsa tidningen. Eller när man ska jobba. Den ska vara sådär lagom kantig, med en mjuk och skön dyna. Jag kände direkt att det skulle bli fint med en specialritad kökssoffa här, som en social förlängning av köket, säger Ruxandra Halleröd.

Hela köket är exklusivt framtaget av Christian Halleröd design och platsbyggt. Arbetsbänk i form av en generöst tilltagen ljus stenskiva, grepplösa luckor och helintegrerade vitvaror skapar en stilren och sober atmosfär. Samtliga väggar och tak är målade i helmatt, vit kulör vilket tillsammans med det vitpigmenterade ekplankgolvet förstärker känslan av rymd. Vackra detaljer i naturoljad ek adderar värme och elegans.

Badrummen går i ljus, crèmefärgad ton med klinkerplattor på golv och väggar samt detaljer i trä. Handfatskommoden är även den i trä, liksom den specialdesignade hyllan med handdukshållare. Kran och takdusch i krom, allt porslin från tyska kvalitetstillverkaren Duravit.

– Vi har använt oss av ganska få, men omsorgsfullt genomritade detaljer. Jag tycker det ger en väldigt tacksam utgångspunkt att bygga vidare på för att skapa ett personligt hem.

Lägenheterna har en renhet, men även karaktär genom den fasta inredningen. Det går bra både att bygga vidare med trä och naturmaterial, eller jobba med kontrasterande material och färger.

Kännetecknande för lägenheterna är de öppna, sociala ytorna. Det ljusa, luftiga intrycket förstärks ytterligare genom fönstren som går ända ner till golvet och ger ordentligt ljusinsläpp – och fin utsikt mot närliggande naturområden.

– Den massiva träomfattningen runt fönstren tycker jag är väldigt vacker. Den plockar in ännu mer ljus och värme utifrån och ramar in utsikten på ett väldigt fint och effektfullt sätt.

 

Omgivningar

I natursköna Rosendal, ett par kilometer från Uppsala centrum, växer en helt ny stadsdel fram. Med city på cykelavstånd och Stadsskogen som närmsta granne är Rosendal platsen för dig som söker både liv och lugn. I en spännande mix av lägenheter, butiker och restauranger uppför OOF Bostad ett stilsäkert hus med ett åttiotal bostäder på mellan ett och tre rum och kök. Prefektgatan 8 är skapat tillsammans med arkitektkontoret Jägnefält Milton och har – precis som OOF Bostads andra projekt
– ett starkt fokus på hållbarhet, gröna materialval samt god arkitektur.

I Rosendal finns det mesta du behöver i vardagen – mataffärer, bank, restauranger och träningsanläggningar. Det finns även ett flertal förskolor, skolor och gymnasieskolor på bekvämt avstånd. Uppsalas stora nöjes- och kulturutbud når du på bara tio minuter via fina promenadstråk och cykelvägar. Pendlar du med bil når du E4:an på ett par minuter. Rosendal ligger även beläget mitt i ett av Sveriges främsta kunskapskluster, med två universitet och ett av landets största sjukhus belägna alldeles intill. Arbetar du till exempel på Uppsala Science Park eller Läkemedelsverket kan du promenera till och från Rosendal.

Hög miljömedvetenhet präglar hela Rosendal. Visionen är en smart stadsdel där ett hållbart liv görs enkelt genom resurseffektiva lösningar och fokus på miljön. Material och tillgångar används på ett genomtänkt och skonsamt sätt, byggandet av hus och utformningen av offentliga rum har haft ett livscykelperspektiv som utgångspunkt. Robusta, högkvalitativa material med lång livslängd minskar framtida driftkostnader och renoveringsbehov.

Alldeles intill Rosendal ligger Stadsskogen. Här finns kilometerlånga motionsspår där små avstickare för dig till dungar av ädellövträd, fågeldammar och blåbärsris. Djurlivet är rikt, skogen fungerar som en grön korridor för rådjur, harar och andra små djur som passerar mellan Hågadalen och centrum. Om vintern anläggs spår för längdskidåkning i skogen. Det går även bra att leta sig vidare ner mot lugnet vid Fyrisån där man kan dra upp en abborre eller två.

1908 startade Upsala Studenters Idrottsförening sin anrika tennisklubb. Efter att länge ha disponerat ett antal banor runtom i Uppsala stod häromåret den stora SEB USIF Arena klar i Rosendal. I dag inhyser den vackra tennishallen med furufasad, förutom fem tennisbanor, också squashbana, padelbanor (både inom- och utomhus), gym samt en hall för basket och andra inomhussporter.

Arkitekter Jägnefält Milton

På taket till Prefektgatan 8 kastas perspektiven om, skalorna förändras. Plötsligt befinner du dig i en park bland takåsarna. Jägnefält Milton har ritat ett tidlöst hus i Rosendal som både inger lugn och överraskar.

Jägnefält Milton har sedan de startade kontoret för fem år sedan genom visionära tävlingsförslag och stark arkitektur klivit fram som ett av Sveriges mer intressanta och tonsäkra arkitektkontor. Med Prefektgatan 8 fick man tillsammans med OOF Bostad möjlighet att skapa något helt från grunden. Resultatet är ett smakfullt nedtonat bostadshus med omsorgsfullt valda material och detaljer.

– Vi visste tidigt att vi ville rita någonting återhållsamt vackert. Det finns en genomgående enkelhet och tydlighet i allt. Folk som bor här ska känna kvaliteten i varenda liten byggdetalj, säger Carl Jägnefält.

Husets exteriör domineras av den putsade fasaden i varmgrå ton, som tillsammans med sockeln i slät betong och mansardtaket i mörk plåt ger ett varmt och elegant uttryck. Fönsterna har vackra spröjsar och en karaktäristisk inramning som går igen på husets insida. Samtliga fönster går hela vägen ner till golvet, vilket inte bara ger generöst insläpp av dagsljus utan även fin utsikt mot grönområdet. Uppe på den stora takterrassen fem våningar upp blir närheten till naturen ännu starkare.

– Det händer någonting däruppe, skalorna förändras och man får intrycket av att vara någon annanstans. Att vandra runt här, eller sitta och dricka en kaffe och läsa en bok, ger en känsla av att befinna sig på ett hustak i Paris. Som i en park bland takåsarna, säger Konrad Milton.

Jägnefält Milton står med ena foten i den svenska modernismen, med nytänkande och kvalitet som centrala begrepp. Med huset i Rosendal har man zoomat ut perspektivet och tagit inspiration från välbyggda, klassiska bostadshus i Uppsala och Stockholm. Huset intill den lummiga parken andas tidlöshet – ett intryck som förstärks av hållbarheten som finns i varje del av ritningarna.

– Tanken om något beständigt har varit utgångspunkten för hela vårt arbete. Huset är byggt för att stå här väldigt, väldigt länge. Vad är mer hållbart än det, säger Carl Jägnefält.

Anmäl intresse

Fyll i formuläret för att registrera ditt intresse för Prefektgatan 8, Rosendal.