Åhusen

Trosa/Södermanland

Ån som rinner genom Trosas hjärta kantas av grusade gångar, skuggande lövverk och förtöjda båtar på rad. I lugnet intill vattenspegeln ligger Åhusen, 47 moderna bostäder inspirerade av skönheten i stadens välbevarade träbebyggelse. De flesta har balkonger mot ån och präglas av rikliga ljusflöden och en känsla av rymd. Material och hantverk är av hög kvalitet. Det är enkelt att leva här, i Åhusen och den vackra miljön där havet, golfbanan, restaurangerna, butikerna och kulturen sällan är längre bort än en promenad längs ån.

Projektstatus:Kommande
Antal bostäder:47

Materialbeskrivning

Den uttrycksfulla träarkitekturen och det idylliska läget gör Åhusen till en sällsynt möjlighet i hjärtat av Trosa. De 47 lägenheterna är alla olika, men delar den omedelbart välkomnande känslan. Redan i trapphuset får väggpaneler av ek, mässingsdetaljer och ledstänger med lindat läder en att känna sig som hemma. Bostäderna präglas av rika ljusflöden, öppna sociala ytor och vackra material av hög kvalitet. Detaljrikedomen och det omsorgsfulla genomförandet förstärks ytterligare i både de tre byggnadernas exteriörer och i trädgårdarna som, i likhet med oss själva, är skapade för att leva i symbios med den omgivande naturen och årstidernas växlingar.

Omgivningar

Åt vilket håll man än vänder sig så är Trosa till sin fördel. Till Stockholms alla möjligheter är det bara en handfull mil norrut, precis som till flygplatsen i Skavsta söderut och dörren mot Europa. Runt hörnet kan du njuta av både öppna odlingslandskap och havet. Och kring torget finns allt du behöver.
Trosa klingar sommarnöje. Länge var den ostkustens mest framstående fiskestad, men mot slutet av 1800-talet tog Trosa formen av badort. Lyckligt lottade stadsbor lockades av säsongens lättsamma liv vid kusten och umgänget på societetshuset. Närheten till havet och den sörmländska skärgårdens nära 3 000 öar bidrar fortfarande till Trosas starka attraktionskraft. Båtlivet är aktivt, det finns flera varv och båtklubbar samt gästhamn. Fisket är utmärkt. Den som hellre stannar på land kan rida, spela boule på en av bouleklubbens 14 banor, gå en 18-hålsrunda golf, springa ett stadslopp eller strosa i sakta mak genom lummigheten längs ån på spaning efter nästa kajuta, servering eller just ingenting.
Läget, vattnet, det behändiga formatet och de snickarglada trähusen ger Trosa sommarpärlans omedelbara charm.
Men Trosa är mer än så. Det är under resten av året som det blir tydligt att staden har större och hållbara planer för sina drygt 5 000 invånare: nära det lilla torget samlas banker, apotek, bio, skola, bibliotek med levande kulturevenemang, restauranger och caféer med strålande rykte spritt vida omkring, ett anrikt stadshotell med spa, torghandel, välsorterade livsmedelsaffärer, små personliga butiker, trädgårdshandel och om man så vill flera avgångar i timmen med direktbuss till Stockholm.
Det är ett förunderligt mikrokosmos. Det är livskvalitet.

Interiör - Whyte Lilja

Interiören i samtliga bostäder är utformad av Whyte Lilja. Genom god kundanalys utvecklar Whyte Lilja interiörer med en tydlig konceptuell riktning och arkitektonisk höjd som möter kundens estetiska och funktionella preferenser. 

Anna Serrander på Whyte Lilja har ansvarat för inredningsarkitekturen.

 - Det ska vara skönt att komma hem till Åhusen, säger hon. Ambitionen bakom varje beslut har varit att skapa genuina, välkomnande och vilsamma hem som man längtar till.

För att uppnå den rätta balansen i bostädernas interiörer tog Anna Serrander först till sig vad platsen och arkitekturen hade att säga henne. Därefter fick naturmaterialen, de mjuka jordfärgerna, hantverket, detaljrikedomen och den moderna tolkningen – lite stramare, nättare, renare men med skönheten bevarad – av en traditionell stil följa med in.

Åhusen är kvalitet, harmoni och komfort utöver det vanliga. Om man kan säga att ett hem är omhändertagande så är det lämpligt att göra det här. Genomtänkta planlösningar och förvaringar tar hand om det praktiska och ger utrymme åt livet. Det har en påtagligt avkopplande effekt.

Bostäderna präglas av öppna sociala ytor, ljus och rymd. Kanske blir det som allra tydligast i de extraordinära vindsvåningarna med nära 3,5 meter i takhöjd, vitpigmenterad spontad träpanel och stora ateljéfönster. I varje bostad är köket och den marmorklädda köksön hjärtat.

 

Golven av granitkeramik och enstavig ek, fönsterbänkarna av kompositsten, handtagen av garvat läder, de kromade detaljerna, vitrinernas glas och det rostfria stålet på arbetsytor bildar en modern palett som understryker materialens betydelse. I likhet med utförandet håller de allra högsta kvalitet.

Anmäl intresse

Fyll i formuläret för att registrera ditt intresse för Åhusen, Trosa.